Nefungujúce odkazy: Aké následky má zánik stránok na internete?

Nefungujúce odkazy: Aké následky má zánik stránok na internete?

nefungujúce spätné odkazy

Webové stránky sa menia a často aj zanikajú. To prináša aj niekoľko problémov, napríklad nefungujúce odkazy, ktoré môžu spôsobiť frustráciu používateľov a zhoršiť SEO vašej web stránky. Nedávna štúdia Pew Research Center odhalila, že 38 % webových stránok z roku 2013 už dnes neexistuje. V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na to, prečo sú nefungujúce odkazy problémom, ako ich identifikovať a čo môžete urobiť, aby ste minimalizovali ich negatívny dopad.

nefungujuce spätné odkazy

Čo sú nefungujúce odkazy a prečo sú problémom?

Nefungujúce odkazy, tiež známe ako mŕtve odkazy alebo 404 odkazy, sú prepojenia, ktoré už nevedú na existujúci obsah. Keď používateľ klikne na takýto odkaz, je presmerovaný na stránku s chybovým hlásením, čo môže spôsobiť frustráciu a znížiť dôveryhodnosť vašej webovej stránky. Nefungujúce odkazy sú problémom z niekoľkých dôvodov:

  • Používateľský zážitok: Nefungujúce odkazy môžu frustrovať návštevníkov a viesť k tomu, že opustia vašu stránku.
  • SEO: Vyhľadávače, ako napríklad Google, penalizujú stránky s mnohými nefungujúcimi odkazmi, čo môže viesť k zhoršeniu pozícií vo vyhľadávaní.
  • Dôveryhodnosť: Nefungujúce odkazy pôsobia neprofesionálne a môžu znížiť dôveryhodnosť vášho webu.

Ako identifikovať nefungujúce odkazy na vašej stránke?

Identifikácia nefungujúcich odkazov je prvým krokom k ich odstráneniu. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť:

  • Manuálna kontrola: Tento spôsob je časovo náročný, ale môžete manuálne skontrolovať všetky odkazy na vašej stránke a tak nájsť nefungujúce odkazy.
  • Nástroje na kontrolu odkazov: Existujú rôzne online nástroje, ktoré vám pomôžu identifikovať nefungujúce odkazy. Medzi populárne patrí Google Search Console, Ahrefs a Broken Link Checker.
  • SEO analýza: Vykonajte SEO analýzu vašej web stránky, ktorá vám pomôže identifikovať a opraviť nefungujúce odkazy. Odporúčaná je optimalizácia webu pre vyhľadávače v réžii profesionálov.

Ako opraviť nefungujúce odkazy

  • Aktualizujte alebo odstráňte nefungujúce odkazy: Ak odkaz vedie na obsah, ktorý už neexistuje, môžete ho aktualizovať na nový obsah alebo ho úplne odstrániť.
  • Presmerovanie: Ak bol obsah presunutý na novú URL, nastavte presmerovanie, aby návštevníci a vyhľadávače boli automaticky presmerovaní na správnu stránku.
  • Kontaktujte majiteľa stránky: Ak nefungujúce odkazy vedú na externú stránku, skúste kontaktovať jej majiteľa a požiadať ho o aktualizáciu.

Prevencia je vždy lepšia než liečba. Preto pravidelne kontrolujte svoju web stránku pomocou nástrojov na kontrolu odkazov, aby ste identifikovali a opravili nefungujúce odkazy. Snažte sa vytvárať trvalé odkazy, ktoré sa nebudú meniť ani po aktualizácii obsahu. Vytvárajte kvalitné SEO články a odkazujte na relevantný obsah na vašej vlastnej stránke, aby ste minimalizovali závislosť od externých odkazov. Užitočné sú aj kvalitné SEO služby, teda SEO firmy, ktoré vedia, ako zlepšiť SEO a pomôžu vám udržiavať vaše odkazy aktuálne aj funkčné a vaša webová stránka bude úspešná.